gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

Cafe İç Mekan Tasarımı: Temel Cafe Tasarımı İpuçları

Cafe İç Mekan Tasarımı: Temel Cafe Tasarımı İpuçları

Cafeler, fotoğraflar, check-in'ler, Instagram ve cafe iç mekan tasarımı.. hepsi bir bütünün parçasıymış gibi artık. Milenyum sonrasından bugüne geldiğimizde harika bir cafe deneyiminin harika bir cafe tasarımından geçtiğinin farkındayız. Instagram ve sosyal medya check-in çağında, harika bir cafe iç tasarımına sahip olmanın şart olduğunu söylemek yeterli. Ancak işletme sahiplerinin en çok unuttuğu şey, bir cafenin temellerinin bir restoranınkinden farklı olduğudur. Bu nedenle, cafe tasarımı söz konusu olduğunda, restoranlar için geçerli olan iç tasarım konseptlerinin mutlaka uygulanması gerekmez.

Bir cafeye giden müşterinin psikolojisi ve ruh hali, restorana giden müşterininkinden farklıdır. İşletmecilerin bu psikolojiye dokunmaları ve bunu dükkan iç tasarımına yansıtmaları çok önemlidir. 

Cafenizin görünümünü tasarlamanıza yardımcı olmak için, cafe iç mekan tasarımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi belirten kapsamlı bir kahve dükkanı iç tasarım fikirleri rehberi oluşturduk. Rehber içindeki farklı cafe tasarımları, otantik cafe tasarımları ve butik cafe tasarımları örnekleri bu konuda ilham verici bir çok detay bulacaksınız.

Cafe İç Tasarımı Neden Önemlidir?

Her gelir grubundan, her meslekten, her görüşten insanlar cafelere gider. Bir hedef kitle mevcut olsa da, yine de müşteri kitlesi değişken ve belirsizdir. Restoranların aksine, bir cafede tek bir ambiyans sunulmaz ve insanlar dizüstü bilgisayarlarının arkasında otururken veya bir kitap okurken istediklerini yapmakta özgürdür. Kahve her yaş grubuna hitap eden bir içecektir. Kahveye eşlik eden uygun fiyatlı atıştırmalıklar hem yalnız takılmak isteyenler için hem de arkadaş grubu toplantıları bir atmosfer yaratıyor. Dolayısıyla cafe iç mekan tasarımı, insanların cafeye nasıl tepki vereceğini belirleyeceği için değerli hale geliyor.

İç mekan konseptleri, duvar renkleri, masa ve sandalye tasarımı, aydınlatma ve müzik; tüm bu faktörler, cafenizi insanların nasıl algıladıklarını ve cafenizde nasıl zaman geçirdiklerini belirleyecek bir kişilik kazandırır. Sonuç olarak, diğer herhangi bir iş gibi, bir cafenin nihai hedefi, kârı maksimize etmek ve maliyeti en aza indirmektir, bu da nihai hedefin müşteri etrafında döndüğü anlamına gelir. Memnuniyet anketleri, cafeler söz konusu olduğunda, müşterilerin sadece iyi kahveye sahip olmaktan ziyade iyi bir deneyim yaşamaya daha fazla önem verdiğini ve cafe iç mekan tasarımının, müşterilerin aradığı mükemmel deneyimi belirlediğini ortaya koyuyor. 

Gizem Pakyürek İç Mimarlık ofisi olarak hayata geçirdiğimiz cafe ve restoran iç mekan tasarımı örneklerimizi inceleyebilirsiniz.

Projelerimiz

Cafe İç Mekan Tasarımınızı Etkileyen Faktörler

Müşterilerinizden beklentiniz nedir? Hızlıca siparişlerini tüketip gitmeleri mi, paket servis istemeleri mi yoksa cafenizde önemli miktarda zaman geçirmeleri mi? İç mekan tasarım seçimleriniz masa devir sürenizi etkileyecektir, bu nedenle mobilyalarınızı tamamlamadan önce bu kararı vermelisiniz. Bunun nedeni, kullandığınız renkler, yerleştirdiğiniz ışıklar, çaldığınız müzik, cafenizin kokusu ve yerleştirdiğiniz mobilyalar, masada kalma veya mekanı terketme havasını yaratacaktır.

Minimum oturma alanı, rahatsız edici sandalyeler veya kırmızı veya sarı gibi daha dürtüsel renkler kullanırsanız müşterilerin seri bir şekilde servislerini tüketip gitmesine neden olursunuz. Bu sizi bir QSR'ye (Hızlı Servis Veren Restoran) bir adım daha yaklaştıracaktır. Öte yandan pastel renkler, rahatlatıcı müzikler, ahşap mobilyalar ve oturma grubu veya rahat sandalyeler, müşterilerin daha uzun süre kalmalarını sağlayacaktır. Bu, çoğu kahve dükkanının yöneldiği ortam türüdür. Kahve dükkanı iç tasarım fikirleri, hedef kitlenizle uyumlu olmalıdır. 

Artık harika bir cafe tasarımına sahip olmanızın şart olduğunu belirledik, şimdi cafenizin iç tasarımını etkileyen çeşitli faktörlere bakalım. 

1. Konsept Cafe Açmak

Cafe iç mekan tasarımınızı planlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey konseptinizdir. Konsept cafe açmak konusu son yılların trendlerinden. İşletmenizin nasıl bir cafe olmasını istersiniz, fiyatları ne olacak, ne tür kahve ikram edeceksiniz, samimi bir semt cafesi, orta fiyatlı bir endüstriyel cafe, üniversite kampüsüne yakın bir cafe, ya da lüks bir caddede lüks bir cafe mi olacaksınız?

Müşteri demografiniz değişken olsa da, orta fiyatlı bir cafeyi ziyaret eden müşterilerin beğenileri, üst düzey kahve dükkanını ziyaret edenlerden biraz farklı olacaktır. Ayrıca, fiyattaki bir değişiklikle müşteri beklentileri de değişecektir. En iyi ortamı sağlamak için sizden ne tür bir ortam beklendiğini ve ne tür bir vibe yaratmak istediğinizi düşünün. Mekanınızı tasarlamadan önce kafanızda bir cafe iç tasarım planı yapın.

2. Yaratmak İstediğiniz Ambiyans

Konseptinizi belirledikten sonra, yaratmak istediğiniz ambiyansı belirlemelisiniz. Bu, dört ana faktöre bağlı olacaktır: kullandığınız renkler, kullandığınız aydınlatma, akustik ve son olarak cafenizdeki koku. Bunların her biri müşterinizin psikolojisini farklı şekilde etkiler. Harika bir cafe iç tasarımı, her öğenin sahip olacağı etkiyi hesaba katan ve istenen sonucu elde etmek için bunları doğru oranda dengeleyen tasarımdır. Cafenizin havası, cafe iç tasarım planınızda önemli bir rol oynar.

a- Renk Psikolojisi

Cafenizdeki renkler müşterilerinizin ilk fark edeceği şey olacak ve cafe tasarımının ayrılmaz bir parçası olacak. Renkler, cafe konseptinizi yaratmak için de önemli olacaktır. Kırmızı ve sarı gibi renkler, zihnimizde bir dürtü oluşturdukları için diyet uyarıcıları olarak kabul edilir. Bu, hemen hemen her yiyecek dükkanının bu renkleri iç tasarıma değişen derecelerde dahil etmesinin ana nedenlerinden biridir.

Aynı zamanda renkler, müşterilerinizin mekanınızda geçirdiği süreyi de etkileyecektir. Bu nedenle masa devir sürenizi artırmak istiyorsanız bu amaca hizmet eden renkleri kullanmalısınız.

Renklerin müşterilerinizi etkilemesini istemiyorsanız, pastel gibi daha ince ve rahatlatıcı tonlar kullanabilirsiniz.

b- Aydınlatma Cafe İç Tasarımını Nasıl Etkiler?

Dünyanın en iyi iç tasarımına sahip olsanız bile, yanlış aydınlatma onu mahvedebilir. Doğal olmayan çok parlak ışıklardan uzak durun. Çünkü amacınız rahat bir ortam yaratmaktır. Çok parlak ışıklar müşterilerinize aşırı güç verecek, dikkatlerini yiyeceklerden uzaklaştıracak ve onları rahatsız edecektir. Rustik ve özel bir izlenim vermek istiyorsanız, loş ışıklar bir kahve dükkanı için uygun olacaktır.

Müşterilerinizin gündelik dünyadan uzakta, ayrı bir bölgeye girmiş gibi hissetmelerini sağlayacak bir ruh hali yaratacaklar, ancak yine de rahatça görmeleri için yeterli ışığın olduğundan emin olun. Loş ışık karanlık anlamına gelmemelidir. Bu, istediğiniz türden bir cafe ortamı değilse, önerimiz, gündüz doğal ışığını mümkün olduğunca yeniden yaratmaktır.

c- Akustik ve Önemi

'Ses' bize çeşitli duygular hissettirebilecek bir özelliğe sahiptir. Beynimiz farklı ses türlerine farklı tepki verir. Bu nedenle akustik, restoran cafe iç tasarımının önemli bir unsurudur. Bir cafe, insanların ya sosyalleşmek ya da özel alanlarında çalışmak için geldikleri bir yerdir, bu nedenle barların aksine, bir cafede aşırı yüksek sesli müzik uygunsuz olacaktır.

Yüksek sesli müzik aynı zamanda bar ortamını tamamlayan ve müşterilerin daha fazla likör içmeye teşvik eden dürtüler yaratır, ancak aynı şey cafeler için geçerli değildir. Bu nedenle, ses seviyesini ayarlamalı ve sessizliği yok etmek için fon müziği sağlayan ama aynı zamanda serbest konuşma akışına izin veren bir çalma listesi seçmelisiniz.  

d- Koku Psikolojisi

Sonunda ambiyansınızın son unsuruna geliyoruz: koku. Cafenizin koku şekli bile farklı dürtüler yaratacak ve farklı amaçları çözecektir. Bazı restoranlar, açlığı tetiklemek için yemek alanında tuhaf bir koku geliştirir. Çoğu cafe, kahve sundukları için değil, müşterileri daha fazla sipariş vermeye ikna etmek için mekanda kahve benzeri güçlü bir koku bırakır. Salatalığın kullanışlı kokusu, yoğun saatlerde bir odayı daha büyük ve havadar hissettirir. Öte yandan vanilya bir gevşeticidir ve insanları oyalar, ancak aşırıya kaçmayın çünkü alerjileri veya baş ağrılarını tetikleyebilir. 

3. İnsan-Çevre İlişkileri

İnsan-çevre ilişkileri süreçleri, insanların etraflarındaki çevresel faktörlere tepki verme şeklidir. Farklı durumlarda insan konfor düzeylerini belirlerler. Harika bir cafe iç tasarımı için bu faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Restoranlar, barlar veya oteller kadar cafeler de müşteri memnuniyetine bağlıdır. Cafelerde memnuniyet sadece yiyeceğe değil, aynı zamanda sağlanan alana ve çevreye de bağlıdır. Harika bir cafe iç tasarımı için şu dört özelliğin dikkate alınması gerekir.  

a- Ev rahatlığı

Ev rahatlığı, adından da anlaşılacağı gibi, evde olma hissini içerir. Bu; dekor, estetik, konfor, his ve mekan dokunuşu gibi unsurlar aracılığıyla yapılır. Cafelerin, müşterilerin kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak ve kendi işlerine devam etme konusunda kendilerini özgür hissetmelerini sağlamak için bir dereceye kadar ev rahatlığına sahip olması gerekir. Bu daha da önemlidir çünkü müşteriler cafelerde çok fazla zaman geçirirler ve ortam yeterince davetkar veya rahat değilse, hem günün kârını hem de müşterileri kaybedersiniz. Kullanılan iç mekanlar, raflarda kullanılan ahşabın türü, lambalar ve konulduğu yer, müşterilerin oturduğu mobilyaların konfor seviyesi vb.

b- Çevresel Uyarım

Çevresel uyarım, beş duyunun bir kombinasyonunu harekete geçirmek ve onları olumlu bir şekilde dengelemek anlamına gelir, böylece cafenin hiçbir unsuru baskın olmaz. Bir bakıma, ambiyansın dört faktörünü (Renk, Işık, Koku ve Ses) müşterilerde doğru duygu karışımını ve cafede doğru vibe yaratacak şekilde kullanmakla ilgilidir. Harika bir cafe iç tasarımı, tüm bu süreçlerin estetiği etrafında dönecektir.  

c- Kalabalık

Bu süreç psikolojik olarak kalabalık hissetmenin ölçüsünü içerir. Ölçünün kendisi öznel olsa da, tasarımcılar iç tasarımı, duygunun bireysel ortalamalarına göre optimize eder. Bu süreç öncelikle cafenin düzenini belirler. Kalabalık ölçüsü esas alınan cafe düzeninde, iki masa arasındaki boşluktan, sipariş kuyruğunun ve teslim alma kuyruğunun nereye gideceğine kadar her şey hesaba katılır.

d- Gizlilik

Daha önce de belirtildiği gibi, cafeler hem etkileşim kurmak isteyenleri hem de istemeyenleri barındırır. Bu nedenle, bir cafede doğru mahremiyet ölçüsünün elde edilmesi, iç tasarım öğelerinin yerleşimini belirler. Her iki tür ziyaretçiye de hitap edecek bir denge oluşturulmalıdır. Böylece mobilyaların yerleşimi, armatürler arasındaki mesafe, müziğin hacmi ve kullanılan iç mekan türü, farklı düzeylerdeki mahremiyet ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Restoran endüstrisi söz konusu olduğunda, türü veya formatı ne olursa olsun, iç tasarım esastır. Restoran endüstrisindeki diğer sektörler gibi, müşteri memnuniyeti ve müşterilerinizin işletmenizde nasıl hissettikleri üzerine çalışan iç mimarlar, müşterinizi memnun etmek için en büyük yardımcınız olacaktır.