gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

İç Mekan Tasarımında Yapılan 10 Hata

İç Mekan Tasarımında Yapılan 10 Hata

İç mekan tasarımında kusuruz bir görüntü elde etmek elbette ki herkesin hayalidir. Bu kusursuz görüntüyü elde etmenin en temel yolu ise, yapılan hataların farkına varılması ve bu hatalardan vazgeçilmesidir. Peki iç mekan tasarımında yapılan hatalar nelerdir?

İç Mekan Tasarımında Yapılan Hatalar Nelerdir?

Tek Renk Tasarım

Tek Renk Tasarım

Elbette ki kişilerin sevdikleri rengi evlerinde görmek istemeleri kadar doğal bir durum yoktur. Ancak unutulmamalıdır ki nüanslar olmadan hiçbir şey asıl değerini gösteremeyecektir. Özellikle tek düze, zamanla sıkıcı hale gelen bir ev tasarımından kaçmanın yolu, tek renk mekan tasarımından da kaçmaktır.

Yanlış ve Yetersiz Aydınlatma

Yanlış ve Yetersiz Aydınlatma

Doğal aydınlatma, iç mekan açısından önemlidir. Ancak çoğu durumda tek başına yeterli değildir. Aydınlatmanın yeterli olmadığı iç mekanlarda depresif bir ruh halinin ortaya çıktığı ise bilindik bir gerçektir. Bu sebeple yetersiz, yanlış konumlanmış ya da yanlış yapılandırılmış aydınlatma türlerinden kaçmak hem kişi hem de iç mekan sağlığı açısından önemlidir.

Eşya Yoğunluğu

Eşya Yoğunluğu

İç mekan tasarımında yapılan hatalar bağlamında bir diğer önemli hata, eşya yoğunluğudur. Kimilerine göre eşya sayısı arttıkça iç mekan tasarımı da iyileşmektedir. Oysa bu, kesinlikle somut karşılığı olan bir durum değildir. Çünkü aksine eşya yoğunluğu arttıkça algı alanımız daralmaktadır. Buna ek bu yoğun eşya durumunun dağınık ve uyumsuz bir görüntü meydana getirdiği de bir gerçektir.

Eşya Ölçeği

İç mekan alanının ölçeğinin farkında olmak, iç mekan tasarımı açısından da önemlidir. Devasa iç mekanlar için küçücük mobilyalar seçmek de, küçük alanlı iç mekanlar için devasa mobilyalar seçmek de son derece yanlıştır. Bu hususta farkındalık kazanmak, iç mekan tasarımının iyileşmesini de sağlayacaktır.

Alan ve Renk Uyumsuzluğu

Alan ve Renk Uyumsuzluğu

Alan ölçeği ile renk arasında da doğrudan bir ilişki vardır. Örneğin küçük alanlı olan iç mekanlarda açık renklerin kullanılması gereklidir. Koyu renkler kullanmak zaten küçük olan iç alan ölçeğinin daha dar ve basık görünmesine sebebiyet verecektir. Açık renkler ise iç mekana ferah bir yapı kazandıracaktır. İç mekan tasarımında yapılan hatalar içinde alan ve renk uyumuna dikkat etmemenin var olduğunu söylemek mümkündür.

Mobilya ve Aksesuar Tarzı

İç mekan tasarımı yapan ya da yaptırmak isteyen kişilerin en temel hatalarından biri de şüphesiz tek tarz kullanıyor olmalarıdır. Kimilerine öre tek tarz kullanım, bir uyum göstergesidir. Oysa unutulmamalıdır ki fazla kusursuz görünen bir yapı da bir süre sonra tekdüze bir görüntü ortaya çıkartabilecektir. Bunun yerine farklı tarzlarda var olan mobilyaları bir araya getirecek dengenin verdiği konfordan faydalanmak çok daha avantajlı olacaktır.

Desen Karmaşası

İç mekanda desen kullanmak elbette ki önemlidir. Ancak desenlerin birbirine karışması, birbirinden farklı desen kullanımı bir karmaşaya sebep olacaktır. Bunun yerine bir desen tercih etmek, bu deseni ise tasarıma dengeli bir şekilde dağıtmak daha avantajlı olacaktır.

Halı Boyutu

Halı boyutu, iç mekan ferahlığı ile doğrudan ilgilidir. Fazla büyük boyutlarda halı seçmek, iç mekanın dar olduğu algısının yerleşmesine sebebiyet verecektir. Buna ek fazla karmaşık bir yapının ortaya çıkacağını söylemek de mümkündür. Bu sebeple özellikle duvarlara değen halılardan kaçınılması gereklidir. Söz konusu halılar yerine iç mekan dekorasyonu ve boyutu ile uyumlu, modern tasarımlara sahip halılar seçmekte fayda vardır.

Fonksiyonel İç Mekan

Fonksiyonel İç Mekan

Mobilyaların duvara dayandırılması, sanıldığı gibi avantajlı değildir. Aksine bu durum en temel iç mekan tasarımı hataları arasında yer almaktadır. Bunun yerine iç mekan çeşitli fonksiyonlara bölünmelidir.

Duvar Desenleri

Duvar desenleri estetik bir algı oluşturmak hususunda elbette ki etkilidir. Ancak bu konuda söz konusu desenlerin iç mekan ile uyumu göz ardı edilmemeli, desen boyutu ve renkleri özellikle seçilmelidir.