Mimari proje; inşası henüz gerçekleşmemiş bir yapının, iç ve dış görünüşlerinin çizildiği, yapının mimari boyuttaki tüm detaylarının belirlenerek kağıda döküldüğü proje anlamına gelmektedir. Proje süreçleri belli adımlardan oluşmaktadır. Bunlar;
- Alan uygunluğu tespiti
- Taslak hazırlanması
- Detaylandırılmış proje çizimi
- Çevresel düzenlemeye uygunluk kontrolü
- Bütçe hesaplaması
- İnşanın yapıma başlatılması
Tüm bu süreç bir ön çalışmayla inşası planlanan yapının alan tespiti ile başlayarak ardından bir taslak oluşturulmasını izler. Sonrasında alan uygunluğu bulunan proje detaylandırılarak çizilir. 3.aşamada sonlandığından inşanın başlamasından bir önceki adım olan yapılacak inşanın çevreye uygunluğu tespit edilir. Mimari proje için belirlenen bütçe değerlendirilir. Yapının inşasına başlanır.
Mimari Projenin Önemi
Kalıcı bir mimari eser bırakabilmek için öncesinde iyi tasarlanan, detayları iyi düşünülen, mimariye engel olacak çeşitli fiziksel etkenlerin iyi saptandığı, maliyetin ise iyi hesapladığı bir proje olması gerekir. Tüm bunları yapının inşası gerçekleşmeden evvel tespit edebilmek için mimari projenin etkin bir şekilde hazırlanması gerekir. Yapının bulunacağı yerin iklim şartları, imar durumu, topoğrafik durumu, inşaat malzemelerine olan uyumu doğru tespit edilmelidir ki inşaat herhangi bir problemle karşılaşmadan projenin son adımı da beklenilen şekilde gerçekleştirilsin. Bunun için de bilirkişiler tarafından hazırlanmış olan mimari proje oldukça önem arz eder.
Mimari Projenin Aşamaları
Fikir projesi: Yapısı gerçekleşecek olan mimariyle ilgili oluşan ilk izlenimi içeren proje anlamına gelmektedir.
Avan projesi: Yapısı gerçekleşecek olan mimarinin kabaca detaylandırıldığı, mimari projenin oluşturulduğu aşamaya verilen addır. Bu aşamada çeşitli ölçeklendirmeler kullanılarak bazı tesisat sistemleri, yapı malzemeleri ve çevresel unsurların çizimleri gerçekleştirilmektedir. Ön proje adı da verilir.
Kesin proje: Avan proje sonrası gerçekleştirilen bir diğer adımdır. Kesin proje ile beraber yapının teknik özellikleri belirlenerek çizime aktarılır.
Uygulama projesi: İnşaatın başlatılabilmesi için düzenlenen projedir. Kesin projede alınan kararlar detaylandırılarak ve bir sonraki aşama olan detay projeyi de kapsaması gerektiğinden her iki projenin birlikte yürütüldüğü aşamadır.
Detay projesi: İnşanın başlamasından önce tüm detaylı çizimlerin hazırlanıp uygunluğa gönderildiği aşamadır.