gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

Geleceğin Butik Otel Tasarımı Nasıl Olacak?

Geleceğin Butik Otel Tasarımı Nasıl Olacak?

Butik otel tasarımı ve iç mimarisi konusunda belirgin olan bir çok etken vardır. Bunlardan en önemlisi tabi ki hijyen konusudur. Dünya çapında görülen hastalık salgınları (pandemiler), butik otel tasarımı trendlerinin, çoğu zaman istemsiz şekilde, evrimleşmesinde ve gelişmesinde belirleyici olmuştur. Mesela, 20. yüzyılın başlarında tüberküloz hastalığı modernist mimarinin sınırlarını çizmiştir. Şimdi de 21. yüzyılın korkutucu pandemisi olan COVID-19 salgını, bugünün ve geleceğin butik otel iç mimarisi konusunda belirleyici bir faktör olabilir.

Sıkıcı otellerin çağı sona eriyor. Daha fazla misafir çekmek için otel ve butik otel sahiplerinin 5 insan duyusunu (koklama, görme, dokunma, tatma ve işitme) kapsayan bir konsept yaratarak yarının müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyor. Ancak o zaman müşteri (misafir), anlattığınız hikayeyi satın almaya ve kendilerini benzersiz bir deneyime kaptırmaya hazır olacaktır.

“Müşteri butik otel seçerken rutinden uzaklaşmayı, günlük işleri unutmayı, yeni bir şeyler deneyimlemeyi ve olumlu bir deneyim yaşamayı hayal eder.” 

Butik otel müşterisi; günlük yaşamındaki telaşlarından kaçmayı, seyahat etmeyi ve heyecan verici şeyleri deneyimlemeyi sever. Konakladığı yerdeki heyecan verici iç mekanları ve yeni deneyimleri seven bir müşteri, seyahate yatırım yapacak ve en zorlu dönemde ve sonrasında seyahat etmenin bir yolunu bulacaktır.

Son dönemlerin trend butik otel tasarımı, müşterilerin ve personelin güvenliğini sağlamak için doğal olarak modern teknolojiyi içeren sofistike bir tasarıma sahiptir. Seçkin bir projede otel tasarım kriterleri belirlerken ve iç mekanı tasarlarken göz önünde bulundurduğumuz en önemli şey, özgün mimari, yaratıcı çözümler, iletmek istediğimiz marka hikayesi ve hedef otel ziyaretçisi arasındaki teması bulmaktır. 

villa siesta butik otel tasarımı

Örnek Mimari Proje: Butik Otel İç Mimari Tasarım Örneği: Villa Siesta Hotel

Butik Otel Tasarımı ile Geleceği Yakalamak

Bugünün ve yarının butik otelleri için güvenli ve şık bir iç mekan yaratmak için özen gösterdiğimiz tasarım kriterleri bulunuyor. Bu içeriğimizde bahsettiğimiz kriterleri hep birlikte inceleyelim.

Uzun vadede iç mekan tasarımları nasıl değişecek ve doğru butik otel iç mekanı yeni müşterileri çekmeye nasıl yardımcı olacak?

Ortak Otel Alanları

Modern otel tasarım trendlerinde, otel lobisi tasarımları artık yönetim, oturma, restoran, çalışma alanı vb. gibi belirli işlevlere ayrılmış geleneksel mekanlara sahip değil. Bugünün otel misafiri yeni deneyimler istiyor ve sert çizgilerle sınırlandırılmak istemiyor. İç mekanın havasına uygun olarak nerede oturacağını, yemek yiyeceğini veya çalışacağını seçmekte özgür olmayı talep ediyor. İç tasarım sayesinde, profesyonel iç mimarlar olarak mikro alanların her birinde farklı atmosferler yaratıp, odaları biyofilik (doğaya ve hayata aşık) tasarımda, fonksiyonel ve diğer şık ve güvenli çözümlerle böleriz. Bu da misafirin ruh halini yükseltir ve bir güven duygusu verir.

Yönetim ve personel destekli check-in, pandemi sonrası dünyada hala geçerli mi? Ya da belki bir müşteri kendi güvenliği ve başkalarının güvenliği için odaya bir uygulama aracılığıyla girmeyi, personele sözleşme yapmadan bir karşılama paketi almayı tercih ediyor mu?

Modern ve Temassız Teknolojiler

Bugün çok az işletme geçici güvenlik çözümleri sunuyor. Menülerin sözlü olarak sunulması, stil veya değer katmayan güvenlik bantlarıyla güvenli mesafelerin işaretlenmesi, bir büfenin boş bırakılması veya sipariş edilen yemeğin oda kapısına getirilmesi. Geleceğin butik otel iç mekanını tasarlarken, iç mimarlar, geçici, yaratıcı olmayan çözümleri modern ve sezgisel çözümlere dönüştürmenin ve bunları otelin iç konseptine güzel, güvenli, işlevsel ve kusursuz bir şekilde harmanlamanın yollarını arar. Modern teknolojilerin tanıtılması, katma değer ve olumlu bir yatırım getirisi yaratır. Bir ziyaretçi, hijyeninin ve güvenliğinin sağlanmasını istemez mi? Hareket kontrollü tuvalet sifonları ve klozet kapakları, otomatik TV veya projektör aktivasyonu, otomasyonlu perdeler, ilgili ruh haline göre ayarlanmış aydınlatmalar…

Dünyanın dört bir yanındaki iç tasarım profesyonelleri, 20. yüzyılda popüler olan Paternoster asansörlerini yeniden canlandırmaktan bile bahsediyorlar. Belki de bu bir gün geleceğin otellerinde görebileceğimiz bir şey olacak.

Yemek Servisi Trendleri

Sizin butik otel servisleriniz arasında açık büfe hizmeti varsa, şimdi çok daha efektif olabilecek farklı çözümlere bakmanızı tavsiye edebiliriz. Yemek servisinde alakart stili kullanmak hem tazeliği hem de çevre dostu olmayı sağlayabilir. Otelinizde yemek servisi konusunda geliştirmeler yaparak tamamen farklı bir yemek deneyimi yaratmanın ilk adımıdır. Benzersiz restoran konseptleri ile tanınan butik oteller, restorana yeni bir şeyler deneyimlemek için gelen meraklı müşterileri cezbetmektedir.

Güvenli ve pandemi sonrası yaşama adapte edilmiş bir butik otel tasarımı orıjesinde, tam teşekküllü bir restoran yaratmanın sınırsız olanaklarına rağmen, odaya yemek servisi olasılığı göz ardı edilemez. Bu, yiyeceklerin özel olarak tasarlanmış bir niş içine bırakılarak basit bir kutu içinde teslim edilmesini veya güzel bir şekilde servis edilen eksiksiz bir yemek keyfi sunabilir.

ganso butik otel restoran tasarımı

Örnek Restoran Projesi: Butik Otel Restoran Tasarım Örneği: Ganso

Dış Mekanlar Yeniden Düşünülecek

Son yıllarda (yine pandemi etkisi ile) butik otel ziyaretçilerinin dış mekanlarda kendilerini daha güvende hissettikleri ve rahat bir dış alana sahip otelleri tercih ettikleri gözlemlendi. 

Teraslı veya balkonlu otel işletmeleri artık şanslı olanlar arasında diyebiliriz. Terasta müşteri kendini çok daha güvende ve daha az kısıtlanmış hissediyor. İç mekanı dışarıya doğru genişletmek, yeni ve güvenli bir sosyal alan yaratmanın harika bir yoludur. Bir açık hava terası veya iyi tasarlanmış bir balkon havası bir butik otele değer katabilir.

Butik Otellerde Havuz ve SPA

Otelin yüzme havuzları ve SPA'sı en güvenli ve ilgi çekici alanlardan biri olabilir. Uygun şekilde dezenfekte edilmiş ve klorlanmış su bakterileri öldürür ve belirlenmiş bir güvenlik alanında birbirleriyle sosyalleşmekten daha güvenli bir ortamdır.

Butik otel tasarımı planlanırken havuz ve SPA alanı özenle gözden geçirilirse otelin marka değerini artıracak ve otel misafirlerini mutlu edecek tasarımlar yaratılabilir.

Güvenli İç Tasarım Malzemeleri

Butik otel iç mekan tasarımı yaparken Gizem Pakyürek İç Mimarlık olarak dikkat ettiğimiz bazı kriterler bulunuyor. Dekorasyon malzemelerinin sadece şık ve etkileyici değil, aynı zamanda temizlemesi de kolay olan doğru kaplamaları, kumaşları ve diğer iç unsurları içermesini de önemsiyoruz.

Bir diğer endişemiz de butik otelin bir sağlık kuruluşuna benzememesi için iç mekan malzemelerinin doğru yönetilmesi ve konumlandırılmasıdır. Bugün için ideal butik otel tasarımı, yalnızca etkileyici görünmekle kalmayıp aynı zamanda bakımı da kolay olan kaliteli, dayanıklı malzemelerin kullanıldığı oteldir.

Çok Amaçlı Butik Otel Odaları

Odaların sadece uyumaktan çok daha fazla aktiviteye ev sahipliği yapacak şekilde daha işlevsel olması muhtemeldir. 

Şimdiye kadar tüm butik otel mekanları, ziyaretçilerin ortak alanlarda daha fazla zaman geçireceği varsayımıyla mümkün olduğunca küçük tutulmuştur. Günümüz tüketicisi, ister ortak bir alanda ister kendi odasında olsun, nerede çalışmak veya egzersiz yapmak istediklerini seçebilmek istiyor. Odalarda teknoloji ve tasarım iç içe geçerek ziyaretçilerin kendilerini güvende hissettikleri ve ilham aldıkları bir alan yaratıyor.

Pandemi ve pandemi sonrası zamanlar kesinlikle otelciler için zorluklarla doludur. Bugün, tüm iş alanlarında maliyetler optimize ediliyor ve krizden kurtulmak için mücadele ediliyor, ancak otel endüstrisinin bu kriz karşısında iç tasarım ve yeni teknolojiler aracılığıyla büyük bir sıçrama yapacağına dair büyük bir umut var. Yarının butik otel standartları nasıl gelişmeye devam edecek ve insanların konaklamak isteyeceği ideal butik otel tasarımı ne olacak hep birlikte takip edeceğiz.