gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

İç Tasarımda Mekan Planlaması: Bir Mekan Planı Oluşturun

İç Tasarımda Mekan Planlaması: Bir Mekan Planı Oluşturun

İç mekân planlaması, iç tasarım sürecinin önemli bir parçasıdır. Ancak alan planlaması tam olarak nedir ve bu konsepti eviniz veya daireniz için bir alan planı oluşturmak için nasıl kullanabilirsiniz? 

Ev dekorasyonu konusunda sevdiğiniz nihai sonuçları elde etmenize yardımcı olacak ve alan planlama becerilerinizi nasıl etkili bir şekilde kullanabileceğinizi ortaya çıkarak bir adımdan bahsediyoruz. Tüm detaylar için içeriğimizi okumaya devam edin.

Mekân Planlaması Nedir?

Her iyi iç mimar, dekorasyon ve tasarım projesine mekân planlamasıyla başlar. Mekân planlaması, sahip olduğunuz alanı analiz etmenize, onu nasıl kullanmak istediğinizi ve bunun gerçekleşmesi için alanın en iyi nasıl tasarlanabileceğini düşünmenize yardımcı olduğu için, iç tasarım sürecinin önemli bir bileşenidir.

Alan planlaması, bir odadaki mobilyaları, demirbaşları ve armatürleri en iyi nasıl düzenleyeceğinizi anlamanıza yardımcı olur, ancak bundan çok daha fazlası var. Ayrıca, bir iç tasarım alanının akışını ve kullanımını, bir odanın yüksekliğini, orantılarını ve yapısını ve bina veya tadilatın söz konusu olduğu durumlarda ilgili bina düzenlemelerini de araştırır.

Mekân planlamasının nihai amacı, onu kullanacak kişi veya kişilere özel olarak hazırlanmış bir iç oda tasarımı yaratmaktır, böylece alan doğal olarak meydana çıkar, çekici görünür ve süper işlevsel bir yaşam alanı sağlar.

İç Tasarım Mekân Planlaması Neden Önemlidir?

Bir oda dekorasyonu projesine, iç mekân tasarımı yapmadan başlarsanız, tüm konsept başarısız olabilir. Çok büyük veya çok küçük mobilyalara sahip olabilirsiniz, kapılar veya pencereler yanlış alanlara yerleştirilmiş olabilir, mekânda doğal bir akış eksikliği olabilir veya nasıl tasarlandığı onu işlevsiz hale getirebilir.

İç tasarım mekân planlaması, küçük veya büyük tüm projeler için çok önemlidir. Genellikle büyük odaların işlevsel bir şekilde tasarlanmasının doğal olarak daha kolay olduğu varsayılır, ancak durum böyle değildir. Evet, oynamak için daha fazla alan var, ancak yanlış anlarsanız ve iç oda tasarımını etkili bir şekilde bölgelemeyi başaramazsanız veya odak noktaları, ışık ve oranlar gibi yönleri uygun şekilde hesaba katmazsanız, sonuç dengesiz ve hoş olmayan bir oda ile sonuçlanabilir.

Bir Mekân Planı Oluştururken Dikkate Alınması Gereken Konular

mekan planı

Bir mekân planı oluşturduğunuzda, kaçınılmaz olarak dikkate almanız gereken birçok konu ve cevaplamanız gereken soru olacaktır. Örneğin, aşağıdaki konular hakkında düşünmek yardımcı olacaktır:

> Alan ne için kullanılacak ve kaç kişi kullanacak? Nadiren mi kullanılacak (örneğin yatak odası) yoksa çok işlevli mi olması gerekiyor?

> İç tasarımı yapılacak olan odası alanının nasıl hissettirmesini istersiniz? Sıcak ve rahat bir alan, açık plan bir alan, minimal, geleneksel veya çağdaş bir alan mı elde etmek istiyorsunuz?

> Odanın doğal odak noktaları var mı, yoksa bazılarını yaratmanız mı gerekiyor?

> Yeni mekân planında kalması gereken mobilya parçaları var mı? Konumları değiştirilebilir mi?

> Yeni mobilyalara mı yatırım yapıyorsunuz ve ne tür parçalar arıyorsunuz?

> Odadaki ışık nasıl? Aydınlatma potansiyelini nasıl en üst düzeye çıkarabilirsiniz?

> Çok fazla gezilen bir oda mı? Alanın nasıl kullanıldığını ve insanlar bölgede sık sık hareket ediyorsa, odanın içinde genişçe bir alan olduğundan emin olmanız gerekir.

Bu konuları göz önünde bulundurmak ve soruları düşünmek ve cevaplamak için zaman ayırmak, ideal iç mekân tasarımınızın nasıl olmasını istediğiniz konusunda daha net bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Bir alanı yeniden yaratırken ve tasarlarken etkinlik için çok önemli olan sorunları çözmenize ve daha iyi çözümler bulmanıza yardımcı olur.

Bir Mekân Planı Nasıl Oluşturulur?

Doğal olarak sanatsal veya yaratıcı değilseniz, bir mekân planı oluşturma fikri göz korkutucu gelebilir. Ancak, bir iç mekân tasarımı için plan oluşturmak için tasarımcı olmanıza gerek yok ve süreci kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz çeşitli araçlar ve püf noktaları var.

Basit bir diyagram planı oluşturma

Başlangıç ​​noktası olarak, elinizdeki alanın basit bir diyagramını veya kaba bir çizimini oluşturmak yararlı olacaktır. Bu aşamada çok teknik bir şey yapmanıza gerek yok, sadece sahip olduğunuz alanı ve farklı etkinliklere uyum sağlamak için nasıl bölgelere ayrılabileceğini kabaca çizin. Her bölgeyi temsil etmek için basit kareler veya daireler kullanabilirsiniz.

Örneğin, bir yatak odası ve ebeveyn banyosu olması durumunda, yatak odası uyku alanının olacağı alanı, giyinme alanı veya giysi dolabının nerede olacağını ve banyonun nerede olacağını çizebilirsiniz.

Açık plan bir oturma, yemek ve mutfak alanı olması durumunda, yaşam alanının olacağı, yemek alanının nerede olacağı ve mutfağın nerede olacağını çizebilirsiniz.

Ayrıntılı bir oda alanı planı oluşturma

Basit alan plan olarak diyagramınızı tamamladıktan sonra, daha ayrıntılı bir plan oluşturmanız faydalı olacaktır. İdeal olarak, mümkünse bunu ölçeklendirmek iyi bir fikirdir, bu nedenle odanızın ölçeğini küçültmek için bazı ölçümler yapın.

Büyük bir kâğıt parçası bulun veya birkaç parça A4 kâğıdı birbirine yapıştırın ve odanızın bir planını çizin. Pencerelerin, kapıların, şöminenin, ışıkların ve anahtarların konumlarını ve sahip olduğunuz tüm yerleşik depolama çözümlerini eklemeyi unutmayın. Tasarladığınız alana dahil etmek istediğiniz tüm temel unsurların bir listesini yazın ve mümkünse parçaların kaba ölçümlerini sağlayın.

Başka bir kâğıda, odanızda olmasını istediğiniz mobilyaların küçültülmüş versiyonlarını çizin. Bu şekilleri kesin, ardından ölçekli oda planınıza yerleştirerek oynayın. Onları hareket ettirin ve farklı şekillerde konumlandırıldıklarında nasıl çalışabileceklerini deneyin. Planda nasıl görünüyorlar ve iç tasarım alanınızın akışını nasıl etkiliyorlar?

Kendi oda alanı planınızı çizmekten emin değilseniz, bunun yerine kullanabileceğiniz çeşitli çevrimiçi iç tasarım oda planlama araçları ve oda tasarımcısı yazılımları vardır. Çevrimiçi araçlar, 2B ve 3B olarak basit ana hatlardan daha ayrıntılı ölçekli planlara kadar farklı şekillerde bir alan tasarlamanıza yardımcı olur. Bir alan tasarlamanın bir odanın görünümünü ve hissini nasıl değiştirebileceğini doğru bir şekilde görselleştirmenize yardımcı olmak için gerçekten yararlı olabilirler. Memnun kalacağınız bir alan tasarladıktan sonra, tekrar başvurabilmeniz için kaydetmeyi veya çıktısını almayı unutmayın.

Alternatif olarak, hala bir oda planı oluşturmakta zorlanıyorsanız, sizin için ayrıntılı ölçekli bir plan oluşturabilecek profesyonel bir iç mimarlık hizmeti almayı düşünün. İstanbul iç mimarlık aramalarınızda mutlaka Gizem Pakyürek İç Mimarlık firması ile iletişime geçin. Oda boyut planlamasının stresini ve zorluklarını ortadan kaldırma konusunda size yardımcı olacağız.