gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

İş Yeri Dekorasyonu ve Verimlilik

İş Yeri Dekorasyonu ve Verimlilik

Verimlilik üzerinde etkisi bulunan birden fazla unsur vardır. İş yeri dekorasyonu ise bu unsurların başında gelmektedir. Ayrıca iş yeri dekorasyonu, iş verenin işine ve çalışanlarına verdiği önemin bir göstergesidir. Bu önemli unsurun “iş yeri dekorasyonu ve verimlilik” bağlamında ele alınmasına yönelik detayları birlikte inceleyelim.

İş Yeri ve Ofis Dekorasyonu Etmenleri

Aydınlatma

İş yeri dekorasyonu ve verimlilik arasında doğrudan bir ilişki hali söz konusudur. Bu ilişkiyi meydana getiren en temel unsur, aydınlatmadır. Özellikle ofis aydınlatmasının yetersiz olduğu durumlarda verimliliğin düştüğü, karamsar ve düşük enerjili bir ruh halinin ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu sebeple iş yeri dekorasyonunda tek bir aydınlatma kullanmak yerine, iç mekana orantılı bir şekilde dağılmış olan aydınlatma kullanmak gereklidir.

Aydınlatma konusuna şunu söylemekte se fayda vardır; düşük aydınlatmaya ek yüksek aydınlatmanın da verimlilik üzerindeki etkisi büyüktür. Özellikle çok parlak ışıklar baş ağrısına, göz kamaşmasına sebep olacaktır. Bu ise verimliliği doğrudan etkileyecektir. Baş ağrıları ile başa çıkmanın yolu, orantılı aydınlatma kullanmaktır.

Sandalye

Çalışanların neredeyse tüm günü bilgisayar başında ve sandalye üzerinde geçmektedir. Bu sebeple sandalyenin ergonomik bir yapıda olması son derece önemlidir. Bu yapıda olmayan, fazla sert ya da fazla yumuşak olan veya fazla yüksek ya da fazla alçak olan sandalye yapısı, bir süre sonra ağrıları ve verimsizliği beraberinde getirecektir.

İş yeri dekorasyonu ve verimlilik ilişkisi bağlamında fazla yumuşak sandalye ile ilgili şunu söylemek mümkündür; sandalyenin fazla yumuşak olması, zamanla uyku halinin çökmesine sebebiyet verecektir. Bu ise verimsizliği beraberinde geçirecek bir durumdur.

Sandalyenin duruş sağlığı üzerindeki etkisi de son derece büyüktür. Özellikle gelecekte meydana çıkması muhtemel olan fiziki rahatsızlıkların önüne geçmenin en temel yolu, bugünden gerekli önlemleri almaktır.

Çalışma Masası

İş yeri tasarımı ve verimlilik ilişkisi hususunda önem arz eden bir diğer unsur çalışma masasıdır. Bu durumu birkaç açıdan ele almak mümkündür. Söz konusu açılar şu şekildedir;

Öncelikle çalışma masası ile sandalye birbiri ile uyumlu olmalıdır. Birinin diğerinden daya yüksek ya da daha alçak olması, yine duruş sorunlarını beraberinde getirecektir. Bunun sonucunda ise yine kaçınılmaz ağrılar ile karşı karşıya kalınacaktır. Bu uyuma dikkat etmekte fayda vardır.

Çalışma Masası

Çalışma masası tasarımı ve işlevi de bu hususta oldukça önemlidir. Özellikle U ve L şeklindeki masaların işlevsellik oranları çok daha yüksektir. Bunun temel nedeni ise masayı kullanan kişilerin aynı anda masanın tamamına hakim olabilecek olmalarıdır. Büyük boyutlu, erişilmesi zor masalardansa U ve L şeklindeki masaları tercih etmek her alana erişme imkanı sunacaktır. Yapılan iş üzerinde hakimiyet kurmanın en temel yolu da budur.

Renkler

İş yeri tasarımı ve verimlilik arasındaki ilişkiyi gözler önüne seren bir diğer önemli unsur, renktir. Renk seçimi yaparken iki açıdan dikkat etmek gereklidir. Öncelikle seçilen renkler, iş yerinin logosu ve kurumsal algısı ile bir ilişki içerisinde olmalıdır. Aksi halde kendi içerisinde çelişkide olan bir firma algısının oluşması kaçınılmaz olacaktır.

Renk seçimi yaparken aynı zamanda çalışanların psikolojik durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü renklerin psikolojik durum üzerinde doğrudan etkileri vardır. Koyu renkler seçmek, depresif bir ruh halinin oluşmasına sebebiyet verecektir. Aynı zamanda enerji düşüklüğünün meydana geleceğini söylemek de mümkündür. Buna karşılık açık tonlarda renkler seçmek, özellikle de iç dinginlik oluşturan mavi ve tonlarının seçilmesi çalışan verimliliğini doğrudan arttıracaktır.

Gizem Pakyürek İç Mimarlık ofisi olarak hayata geçirdiğimiz ofis ve yönetici odası tasarımı örneklerimizi inceleyebilirsiniz.

Ofis Projelerimiz