gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

Mekan Tasarımında Doğru Malzeme Seçimi

Mekan Tasarımında Doğru Malzeme Seçimi

Mekan tasarımı; bir yapının tasarımında, iç mekan tasarımı veya dış mekan tasarımının düzenlenmesini, çevresel koşullara uygun malzemelerin seçimini, işlev, maliyet, kullanılabilirlik ve sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olarak düzenlenmesi sürecidir. Mekanın atmosferinin belirlenmesinde malzeme seçimi çok önemlidir. Mekan tasarımına, malzeme seçimi öncesinde karar verilmelidir. Günümüzde şık tasarımlar, klasik tasarımlar ve sade tasarımlar ön plandadır. Bazı mekanlarda ise yapılan işin niteliğine uygun olarak modern ve çağdaş dokunuşlar yapılmaktadır. Dolayısıyla hayal edilen mekan tasarımı için malzeme seçimi bu doğrultuda yapılmalıdır.

İç Mekan Tasarımı Malzemeleri

Seçilen malzeme mekanın kalitesini, estetiğini ve kullanım süresini doğrudan etkilemektedir. Malzeme seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk kural mekanın atmosferine uygunluğudur. Karar verilen konsepte uygun malzemelerin seçiminde günümüzde özellikle işlevsellik de oldukça önemlidir. Seçilebilecek yaygın konseptler arasında; lüks, sade, klasik, modern, sıra dışı çeşitler olabilir.

İç Mekan Tasarımı Malzemeleri

Lüks ve klasik bir tasarım için mermer genellikle tercih edilmektedir. Aynı zamanda sağlam olması sebebiyle iç mekan tasarımı için son derece revaçta olan bir üründür.

Sade bir tasarım için ahşap genellikle tercih edilmektedir. Ahşap ve beyaz rengin ahengi ile harika tasarımlar elde edilir ve sadeliğe aynı zamanda modernlikte kazandırılır.

Modern ve sıra dışı tasarımlarda, metal malzemeler çoğunlukla kullanılmaktadır. İç mekan tasarımında merdivenlerin yapımında, boruların yapımında kullanılır. Sağlamlığı ve kullanım ömrünün uzunluğu sebebiyle seçimlerde başta gelen malzemelerdendir. Aynı zamanda endüstriyel bir görünüm kazandırmaktadır.

Cam yüzeyli malzemeler de bir diğer tercih edilen, ancak tek başına bir imaj sağlamaktansa daha çok mekana görsellik katan malzemelerdendir. Seçilen diğer malzemelere destek niteliğinde kullanılan cam ürünlerde günümüzde pek çok tasarım alanında tercih edilmektedir.

Mekan Tasarımında Seçilen Malzemelerin Önemi ve Sürdürülebilirliği

Mekan tasarımında seçilen malzemelerin önemi sürdürülebilirlik konusu ile doğrudan ilişkilidir. Malzeme sürdürülebilirliği aydınlatmayı, izolasyonu, ısınma sistemlerini kapsamaktadır. İç mekan tasarımı yapılırken sürdürülebilir malzemelerin seçimine önem verilmektedir. Seçilen malzemeler geri dönüşüme uygun, enerji ve su korumasına destek, çevreye duyarlı ve doğa dostu özelliklere sahip olmalıdır.