gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

Yemek Yapmayı Sevdiren 17 Mutfak Tasarım Fikri

Yemek Yapmayı Sevdiren 17 Mutfak Tasarım Fikri

Mutfak evinizin aktivite merkezidir. Hem verimli bir çalışma alanı sunması hem de mimari olarak iyi görünmesi gerekir. İster yemek yapıyor ister temizlik yapıyor olun, mutfak, içinde bulunmaktan zevk aldığınız bir alan olmalıdır ve düşünceli mutfak tasarımı, bunun gerçekleşmesine yardımcı olabilir. Bir mutfak tadilatı planlıyorsanız veya yeni bir mutfak tasarlıyorsanız, bu ipuçları seveceğiniz bir alan yaratmanıza yardımcı olacaktır. Güzel görünen ve tüm ihtiyaçlarınız için verimli bir şekilde çalışan bir mutfak için planlama, organizasyon ve sahip olması gereken özelliklerle ilgili ipuçları içeren bir mutfak düzeninin nasıl tasarlanacağına ilişkin tavsiyelerimizi okuyun.

mutfak tasarımları

1- İlişkili Malzemeleri Yan Yana Konumlandırın

Bir mutfak tasarımı planlarken, en sık hangi görevleri yerine getirdiğinizi düşünün. Bir görevi tamamlamak için gereken öğeleri birbirine yakın yerleştirerek zaman ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Örneğin, kahve fincanlarını, kahve telvesini ve temel eşyalarınızı kahve makinesinin yakınında tutun. Sabahın erken saatlerindeki halsiz haliniz size teşekkür edecek. Benzer şekilde, artıkları sarmak için sargıları ve plastik kapları bir çalışma yüzeyinin yakınında kullanışlı bir noktada tutun. Boşaltma işlemini kolaylaştırmak için bulaşık makinesinin yanına bulaşık ve çatal bıçak takımı yerleştirin.

2- Mutfağın İçinden Doğrudan Trafik

Bir mutfak tasarımı yaparken trafik akışı önemli bir husustur. Aşçının sürekli gelip giden insanlarla karşılaşmasını istemezsiniz. Mutfaktan başka bir odaya trafik akıyorsa, ocak veya ocağın bu yoğun yol boyunca yerleştirilmediğinden emin olun.

Buzdolabını hem yoldan geçenler hem de yemek pişirme ve temizlik alanlarında çalışanlar için erişilebilir hale getirin.

3- Köşelerden Uzak Durun

Dolapları ve cihazları nereye yerleştireceğinize karar verirken köşelere dikkat edin. Dolap ve cihaz kapılarını tamamen işlevsel hale getirmek için, mutfak tasarımınızda kapı boşluğu ve dönüş yönü için boşluk planlayın. Cihazları köşelerden uzak tutun ve aynı anda açılırsa kapıların birbirine çarpmamasını sağlayın. Çalışmak için dar bir köşeniz varsa, düşük profilli tutamaçları tercih etmeyi düşünün. Çok fazla dışarı çıkan düğmeler, çekmeler ve cihaz kulpları da komşu köşe dolap kapaklarının açılmasını zorlaştırabilir.

4- Mikrodalga İçin Doğru Yüksekliği Bulun

Mikrodalga fırın için doğru yükseklik ve yer, sizin kullanımınıza veya mutfağın çocuk dostu doğasına bağlı olarak değişecektir. Yetişkinler için, tezgâh seviyesinin 40 cm yukarısı iyi bir mikrodalga yüksekliğidir. Cihazı çocuklar kullanacaksa, tezgâh altı kurulum daha güvenli ve daha uygun olabilir.

5- Cihazların Yakınında Bir Tezgah Alanı Planlayın

Cihazların etrafındaki tezgah alanı, fırından veya mikrodalgadan çıkan sıcak öğelerin hızlı bir şekilde yerleştirilmesi için bir alan sağlar. Malzemeleri hazırlarken de yararlıdır. Mutfak düzeninizi tasarlarken, bir ocak ve buzdolabının her iki yanında en az 38 cm'lik bir tezgâh bırakın. Cezve veya ekmek kızartma makinesi gibi diğer küçük cihazların yakınında da iniş alanı önemlidir.

6- Tezgâhları Planlayın

Tezgâh seçimlerinizi yönlendirmenize yardımcı olması için yemek hazırlama ihtiyaçlarınızı düşünün. Yemek yapmayı sevenler, seyrek yemek yapan veya basit yemekler hazırlayanlara göre daha fazla tezgâh alanına (ideal olarak ocak ile lavabo arasında) ihtiyaç duyarlar.

7- Mutfak Aletlerini İkiye Katlayın

Büyük bir aileniz varsa veya kapsamlı yemek pişirme ihtiyaçlarınız varsa, mutfak planlaması yaparken en sık kullandığınız cihazları ikiye katlamayı düşünün. Örneğin, mutfak çalışma merkezinin kenarına yerleştirilmiş ikinci bir mikrodalga fırın ve mini buzdolabı veya buzdolabı çekmecesi, iş yükünü dağıtabilir ve atıştırmalıkları aşçının yolundan uzak tutabilir. Çocuklar için okul sonrası bir yer olarak tabureli bir bar ekleyin.

8- Tencere Doldurucu Bir Armatür Takın

Su dolu tencereleri lavabodan ocağa taşımaktan bıktınız mı? Ocağın yanına monte edilen, tencere doldurucu olarak da adlandırılan açılır bir musluk, tencereleri, onları ısıttığınız yerin yakınında doldurur. Alternatif olarak, ocaktaki tencereleri doldurmak için ana musluğunuza ekstra uzun bir hortum eki takabilirsiniz.

9- Bıçakları Saklarken Akıllı Olun

Bıçakları mutfak duvarına tutturulmuş manyetik bir şerit üzerine asabilirsiniz. Malzemeleri hazırlamak için tipik olarak kullandığınız tezgâhın üzerine yerleştirin. Bu, bir iş için doğru bıçağı bulmayı kolaylaştırır ve tehlikeli eşyaları çocukların erişemeyeceği bir yerde tutar.

10- Geri Dönüşümü Kolaylaştırın

Sıralamayı olabildiğince kolaylaştırmak için atık ve geri dönüşüm için noktalar planlayın. Bir dolabı cam, plastik ve metal için ayrı kaplarla donatın. Yedek bir çekmece, eski gazeteleri ve diğer kağıtları geri dönüştürmek için tutabilir.

11- Ulaşabileceğiniz Öğeleri Düzenleyin

Kilerinizi ve diğer yiyecek saklama alanlarınızı düzenlerken, kilerde saklamayı planladığınız şeylerin stokunu alın ve saklama kaplarının veya sık kullandığınız ürünlerin yüksekliğini ölçün. O zaman kiler raflarını doğru yüksekliğe yerleştirebilir ve kilere her şeyin sığacağını bilirsiniz. Mutfak planlama aşamasında, kilerde herhangi bir küçük cihazın bulunup bulunmadığına da karar vermek isteyeceksiniz. Eğer öyleyse, bu öğeler için de yeterli alan ayırdığınızdan emin olun.

12- Bir Not Merkezi Ekleyin

Buzdolabının yanı gibi kolayca görülebilecek bir yerde bir not merkezi kurun. Hatırlatıcıları veya alışveriş listelerini not almak için bir yer oluşturmak için duvara bir bülten tahtası, kara tahta veya beyaz tahta yerleştirin. Yakındaki bir çekmecede veya duvara monte sepetlerde bir takvim, defter ve yazı gereçleri saklayın.

13- Elektrik Prizlerini Planlayın

Cezve, tost makinesi fırını, karıştırıcı ve diğer tezgâh üstü aletleri kullanmayı planladığınız alanlarda mutfağınızda bol miktarda elektrik prizi bulunduğundan emin olun. İhtiyaç duyduğunuz her yerde elektriğe sahip olabilmeniz için, tezgah boyunca birden fazla priz kurun. Ekstra kişiselleştirme, cihazlar, gizli bir şarj istasyonu oluşturmak için bir çekmeceyi prizler ve USB bağlantı noktalarıyla donatmayı düşünün.

14- Mutfak Temizleme Süresini Kesin

Dikkatli tasarım kararları mutfak temizliğini kolaylaştırır. Örneğin, cam buzdolabı rafları, tel rafların geçmesine neden olan dökülmeleri yakalar. Gömme veya alttan monteli lavaboların endişelenecek kırıntı alıcı bir kenarı yoktur. Mat ve parlak yüzeyler kir göstermez.

15- Dolap Bloklarını Parçalayın

Tamamen dolapla kaplı mutfak duvarları ağır ve ilgisiz görünebilir. Cam kapılar ve teşhir rafları gibi ilginç detaylar ekleyerek uzun kapı ve çekmece bloklarını kırın. Dolap alanları arasına başka elemanlar veya pencereler yerleştirmeyi de deneyebilirsiniz.

16- Küçük Bir Mutfakta Açık Renkler Kullanın

Koyu renk şemaları zaten küçük bir alanı daha da küçük gösterebilir ve daha az davetkar hale getirebilir. Küçük bir odayı görsel olarak genişletmek için mutfak dolaplarında yumuşak gölgeler kullanın. Alanın bol miktarda doğal ışık almasını sağlamak için büyük pencereleri basit pencere uygulamalarıyla donatın.

17- Bir Odak Noktası Bulun

Mutfak tasarımınızda göze çarpan veya cesur bir açıklama yapan bir odak noktası seçin. Süslü döşeme, oldukça büyük bir davlumbaz, parlak mutfak dolapları veya desenli tezgahların tümü dikkat çekici unsur olarak hizmet edebilir. Odağı seçtikten sonra, o alanı daha sessiz ama yine de göz alıcı birkaç ayrıntıyla tamamlayın.