gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

7 Modern Ofis İç Tasarım Konsepti

7 Modern Ofis İç Tasarım Konsepti

Son birkaç yılda şirketler, iş performanslarını doğrudan etkilediği kanıtlandığından, işyerlerini iyi bir ofis tasarımı ile donatmaya odaklandılar. Ortalama bir çalışanın zaten gününün yarısını ofiste geçirdiği düşünüldüğünde, çalışanları destekleyen ve rahatlatan bir ofis tasarımına sahip olmak esastır. Bu yazımızda, ofisinizi yenilemek istediğinizde göz önünde bulundurmanız gereken önerilerimizi listeledik.

İyi Bir Ofis Tasarımına Sahip Olmanın Faydası Nedir?

Modern ofis iç tasarım konseptleri, şirketinizi geliştirerek ofis ortamını işinizin başarısı için önemli bir unsur haline getiriyor. Ofisinizi yenilemek ve yeniden tasarlamak zordur, çünkü ofisten en iyi şekilde yararlanmak için bolca düşünmenizi gerektirir. Yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi artıran teşvik edici bir işyerine sahip olmak, çalışanınızın moralini ve refahını iyileştirebilir. Dolaylı olarak, çekişmeli bir iş piyasasında bile daha iyi çalışanları çekmenize olanak tanır ve şirket devir hızınızı azaltır.

İyi düşünülmüş bir ofis iç tasarım konsepti, şirketinizin kârlılığını artırarak performansında artış sağlayabilir. Ayrıca ofisinizin tasarımı işinizin doğasını yansıtma eğiliminde olduğundan, şirketinizin markasını ve değerlerini iyileştirebilir. Şirketinizi ziyaret eden sadece çalışanlarınız değil; müşteriler, ortaklar veya tedarikçiler işyerine gelir. Bu nedenle, şirketinizin imajını ve benzersizliğini güçlendiren, işyerinize adım atan her insanda iz bırakan bir tasarıma sahip olmak çok önemlidir.

Hangi Modern Ofis Tasarım Konsepti Size Uygun?

Özellikle tasarım, işyerinin imajını ve işlevlerini etkileyebiliyorsa, bir sonraki ofis yenilemenize hangi tasarımın dahil edileceğini seçmek zor olabilir. Ofis içinde işbirliğini teşvik eden ve çalışanınızın sağlığını göz önünde bulunduran bir düzenleme düşünmek en doğrusu olacaktır. Çalışanlarınız için ergonomik sandalyeler ve masalar sağlamak, üretkenlikleri ve sağlıkları için harikalar yaratabilir.

İşyeriniz için en iyi ofis tasarımına karar vermekte zorlanıyorsanız, sizi ideal ofisinize yönlendirebilecek trend olan ofis tasarım konseptleri listemize bakabilirsiniz. Hâlâ karar vermekte zorlanıyorsanız, şirketinizin imajına ve hedeflerine en uygun işyeri tasarımını tasarlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

1- Ergonomik Çalışma Alanı

Ergonomik Çalışma Alanı

Bu tasarım, çalışma günlerinde yorgunluklarını ve hayal kırıklıklarını azaltmak isteyen çalışanınızın sağlığını ve sınırlamalarını göz önünde bulundurur. Ucuz ofis sandalyeleri kullanmak, uzun vadede iş yerinizin verimliliğini azaltır ve çalışanın tekrarlayan stres nedeniyle nihai sırt ağrısına, boyun ağrısına ve baş ağrısına yol açar.

Ergonomik bir ofis iç tasarım konsepti, çalışanlara ergonomik sandalyeler, ayaklı masalar ve monitörler sağlamaya, genel stresi azaltarak ve duruşlarını düzelterek üretkenliklerini artırmaya odaklanan bir tasarımı benimsemeye benziyor. Günümüzde, bu sorunları ele almak için iş istasyonlarına birçok teknoloji ve çözüm dahil edilmektedir.

Ergonomik sandalyeleri sağladıkları faydalar nedeniyle ofislerde bulmak artık daha kolay. Ergonomik ofis koltukları, duruşunuzu düzelten ve size uygun desteği veren çeşitli özelliklere sahiptir. En önemli kısım bel desteğidir, ancak en azından koltuk yüksekliği ve kolçakları ayarlanabilir olmalıdır.

Ergonomik sandalyelerle birlikte yüksekliği ayarlanabilir bir çalışma masası almanızda fayda var. Bu masalar, çalışanlarınızın çalışma alanlarını kurarken daha fazla hareket alanına sahip olmalarını sağlar. Ayakta duran masa yükselticisi almak, çalışanlarınızın otururken veya ayakta dururken çalışmasına, üretkenliklerini teşvik etmesine ve onları aktif tutarak düşünmesine izin verebilir. 

2- Doğaya Dayalı Ofis

Doğaya Dayalı Ofis

Doğa sevgisine dayalı biyofilik tasarım olarak da adlandırılan bu modern ofis tasarımı konsepti, doğrudan veya dolaylı olarak doğa ve diğer koşullar yoluyla doğal çevre ile işyeri sakinleri arasındaki bağı artırmaya odaklanır. Doğa unsurlarını ofise dahil etmenin hem çalışanın sağlığına hem de yakın çevreye birçok faydası vardır.

Doğaya dayalı ofis iç tasarım konsepti, aşağıdaki doğa unsurlarını bir araya getirerek çalışanın zihinsel sağlığını, refahını ve performansını olumlu yönde etkiler:

Işık: İşyerinde doğal ışığın olması, çalışanlar  için esastır çünkü ofiste gündüz, gece ve mevsim oryantasyonu sağlar.

Bitkiler: Bitkiler, iş yerinize doğrudan bir doğa deneyimi getirmenin en kolay yoludur. Bitkilerin stresi azalttığı, konforu iyileştirdiği, performans ve üretkenliği artırdığı bilinmektedir.

Su: Suyun en çekici yanı, çok duyusal bir deneyimi olmasıdır. Onu görebilir, duyabilir ve dokunabilirsiniz, ancak faydalarının çoğu akan suyun sesinden gelir. Memnuniyeti arttırır, sağlığınızı ve performansınızı iyileştirir.

Hava: Doğal havalandırmaya sahip olmak insanların konforunu ve üretkenliğini artırabilir.

Ateş gibi diğer doğal unsurlar, şömineler ve ocaklar, doğal manzaralar ve hayvanlar şeklinde tasarıma dahil edilebilir. İkincisinin uygulanması kolay değildir, ancak bir ofis evcil hayvanına sahip olmak ilginizi, zevkinizi ve zihinsel uyarımı artırabilir.

3- Faaliyete Dayalı Çalışma Alanları

Faaliyete Dayalı Çalışma

Bu modern ofis tasarımı konsepti, etkileşim ve iletişim yoluyla çalışanın üretkenliğini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, çalışanın memnuniyetini korumak ve genel konaklama maliyetlerini azaltmak gibi avantajları da olabilir. Aktiviteye dayalı çalışma konsepti, birden fazla görevi yerine getiren çalışanların ofiste ellerindeki işlerine en uygun herhangi bir yere taşınmasına izin vererek işyerinin genel verimliliğini ve memnuniyetini artırmayı amaçlar.

Bu ofis iç tasarım konseptini uygulayan işyerleri, çalışanların farklı çalışma tarzlarına sahipken bile en iyi sonuçları almalarını sağlayan çok daha esnek bir çalışma alanına sahip olmayı bekleyebilir. Çalışanlara verilen özgürlük, işlerini layıkıyla yapmalarını kolaylaştırır. Bu tür tasarımlarda ortak olan birkaç mekansal alan vardır, bunlardan bazılarından bahsetmek gerekirse:

Küçük kabinler: Genellikle mahremiyete izin veren kapalı ve izole alanlardır. İşlerine konsantre olmak veya bir müşteriyi aramak için sessiz bir yere ihtiyacı olan kişiler için idealdir.

Kafe ortamları: Bu rahat alanlar, insanlara uzun masalar, kanepeler, sehpalar ve yarım daire kabinler gibi birçok oturma seçeneği sunarken, öğle yemeği veya atıştırmalıkların tadını çıkarmalarını sağlar. İş arkadaşlarınızla iş ile ilgili konuları tartışabilir veya onlarla kısa bir sohbet edebilirsiniz.

Konferans odaları: Birden fazla kişinin bir araya gelerek fikirleri beyin fırtınası yapabileceği veya stratejileri tartışabileceği resmi bir kapalı ortamı vardır. İş daha rahat olduğunda daha resmi olmayan bir oda kullanma seçeneği de vardır.

Diğer aktiviteye dayalı çalışma ortamları arasında dinlenme alanları, açık teraslar, açık ofis alanları sayılabilir.

4- Cam Kapılar ve Duvarlar

Cam Kapılar ve Duvarlar

Cam duvarlar ve kapılar birden fazla ofis iç tasarım konseptinde mevcut olduğundan, bu konsept özel bir tasarım değildir. Uzun zamandır trend olması ve onu diğer birçok modern ofis tasarımının da önemli bir parçası haline getiriyor. Cam duvarlar ve kapılar kullanmak, ofise açık bir his verirken aynı zamanda yerden tasarruf sağlar.

Cam ofis duvarları, şeffaflığı teşvik ederken şirketin net bir düzen ve yapı oluşturmasını sağlar. İnsanlar ofisin açıklığı sayesinde diğerlerinin eylemlerinin farkına vardıkça, izolasyonlarını azaltırken en iyi davranışlarını sürdürürler. Bu nedenle, birçok tasarım, çalışanın dürüstlüğünü ve bütünlüğünü desteklediğine inanarak bu tasarımı içerir.

Cam kapılara ve duvarlara sahip olmak, işyerine bol miktarda gün ışığı da sağlar. Yapay ışıktan daha faydalı olurken, çalışanlara gün boyunca daha iyi bir oryantasyon duygusu verir.

Ayrıca bir üreticiden ısmarlama cam ofis duvarları sipariş edebilir, logonuzu veya diğer tasarımlarınızı ekleyerek şirketinize kendi havasını verebilirsiniz. Ayrıca, iç cam duvarlar kolayca hareket ettirilebildiğinden ofisin hızlı bir şekilde yeniden yapılandırılmasına olanak tanır ve size esnek bir modern ofis tasarımı konsepti sunar.

5- Ofiste Ev Rahatlığı

Ofiste Ev Rahatlığı

Şu anda, hemen hemen her ofis işi sadece bir bilgisayar veya dizüstü bilgisayar ile yapılabilir. Uzaktan çalışmak daha yaygın ve pratik hale geldikçe, çalışanların işyerinde üretkenliklerinin arttığı çoğunlukla doğru olsa bile, çalışanlar ofislerine gitme ihtiyacından vazgeçiyor. Durum böyle olsa da, birçok şirket hala fiziksel katılım gerektiriyor. Bu nedenle, çoğu şirket, işyeri tasarımınıza ev sıcaklığında bir atmosfer kazandırma ve çalışanların mesai saatlerinde kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlama eğilimine geçiş yapıyor.

Ev benzeri ofis iç tasarım konseptinin arkasındaki fikir, işyeri deneyimini rahatlatıcı ve stressiz bir hale getirmektir. Ofisin bazı yerlerinde sadece kanepeler ve dinlenme salonlarının olması bile insanların rahat bir şekilde mola vermesini sağlıyor. Yorgunluklarını atmalarını ve günlerine bir kez daha odaklanmalarını sağlar.

Mobilya parçaları da verimli bir kullanıma sahip olabilir. Çalışanlar rahat bir kanepede veya uzun bir masada otururken dizüstü bilgisayarlarında çalışabilirler. Bazı grup toplantıları, oturma odalarına benzeyen yerlerde yapıldıkları için resmi olmayan bir ton alır. Ev benzeri tasarım, cesaret verici ve keyifli bir çevre ile açık kat düzenlerini tercih ediyor. Bu tasarıma sahip birçok ofis, salıncaklar, kaydıraklar ve hatta pinpon masaları gibi modern estetiği ve eğlenceli yönleri bir araya getiriyor.

Pek çok ev benzeri ofis iç tasarım konsepti, dinlenme alanları, kafeler, eğlence aktivitelerine sahip dinlenme odaları, rahat mobilya türleri, teraslar ve diğer birçok şeyi içerir.

6- Esnek Çalışma Alanı

Esnek Çalışma Alanı

Esnek çalışma alanı tasarımları, hareket ettirilebilen ve yeniden düzenlenebilen masa ve sandalyelerden yararlanılarak ofisin ihtiyaçlarına hızla uyum sağlayabilen, kolayca özelleştirilebilen bir ofis düzenine sahiptir. Bu tasarım, mobilya düzeninin ve diğer şeylerin tamamen katı ve yerinde sabit olma eğiliminde olduğu geleneksel ofis düzeniyle doğrudan tezat oluşturuyor.

Birden fazla kişiyle toplantı yapmanız gerektiğinde, birkaç masa ve sandalyeyi istediğiniz sayıda katılımcıya uyacak şekilde kolayca yeniden düzenleyebilirsiniz. Genellikle bu işyerlerinde kullanılan mobilyaların, ofis içinde kolay hareket edebilmesi için tekerlekli olması gerekir. Süresi kısa veya uzun olsun, herhangi bir görev için birden fazla ekibin hızlı bir şekilde oluşturulmasına ve işbirliğine olanak tanır.

Bir bakıma, esnek çalışma alanları, her insanın çalışma tarzına ve özelliklerine uyum sağlayan çeşitli olanaklara sahip olmayan ofis dışında, aktiviteye dayalı modern ofis tasarım konseptine oldukça benzemektedir. Benzerlik, her ikisinin de atanmamış oturma düzenine sahip olabilmesidir, yani herhangi bir çalışan için atanmış bir çalışma alanı yoktur. Çalışanlar, ihtiyaç duydukları veya daha üretken olabileceklerini düşündükleri yerde oturur ve çalışır.

Belirli bir masa veya iş istasyonuna sahip olmamak, projeler sırasında işbirliğini teşvik ettiği için çalışanların ilişkilerini geliştirebilir. Ayrıca çalışanlar için daha yüksek memnuniyet sağlar.

7- Endüstriyel Ofis Tasarımı

Endüstriyel Ofis Tasarımı

Bu ofis iç tasarım konsepti, ilhamını eski fabrikalardan, depolardan ve son zamanlarda çatı katları, ofisler ve yaşam alanları haline gelen diğer endüstriyel alanlardan alan bir stile atıfta bulunuyor. Yıpranmış ahşap, tuğla, beton zeminler ve endüstriyel aydınlatma armatürleri gibi bileşenlerin kullanımını vurgular. Genel olarak konuşursak, bu tasarım bitmemiş, alışılmamış ve ham bir görünüme sahip olma eğilimindedir.

Bir endüstriyel ofis edinmenin kolay yolu, eski bir fabrikayı, depoyu veya diğer herhangi bir endüstriyel binayı yenilemek olacaktır. Endüstriyel ofis iç tasarım konseptinde görülen ortak unsurların çoğuna zaten sahiptir bu alanlar. Bu unsurlardan bazıları yüksek tavanlar, açık kat planları, büyük pencereler, beton zeminler, ofisin dış duvarındaki çıplak tuğla duvarlar ve diğer şeylerdir. Bir başka yaygın şey, açıkta kalan boruların, kirişlerin ve kanalların görülmesi olacaktır.

Bu endüstriyel tasarımlar, griler, rustik ve sıcak renklerin karışımı gibi doğal bir renk paletine sahip olma eğilimindedir. Duvarlar bu renklere sahip olduğunda, mekana daha fazla alan olduğu hissi verir. Ayrıca geniş pencereleri nedeniyle bol miktarda doğal ışığa sahip olma eğilimindedirler, ancak zemin lambaları veya metalik aydınlatma armatürleri de kapalı bir alansa bu tarza uyum sağlar.