gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

İç Mimarlık Firmaları Ne İş Yapar?

İç Mimarlık Firmaları Ne İş Yapar?

İç mimarlar, müşterinin özel ihtiyaçlarını karşılarken ilgi çekici, işlevsel ve güvenli alanlar yaratmak için çalışırlar.

Her iç mimar farklı kişiliklere sahiptir diyebiliriz. Sanatsal bireyler olma eğilimindedirler, bu da onların yaratıcı, sezgisel, duyarlı, açık sözlü ve etkileyici oldukları anlamına gelir. Araştırmacı, özgün, cesur ve yenilikçidirler. Bazıları aynı zamanda girişimcidir, yani maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, coşkulu, kendine güvenen ve iyimserdirler.

İç mimarlar, mobilya yerleşimi, renk paletleri ve işlevsel dekor elemanları kullanarak, güzel ama işlevsel oturma odalarından insanların çalışmak istediği ve çalışmayı sevdiği ofislere kadar çeşitli iç mekanlar yaratabilir. Aydınlatma, pencere kaplamaları ve döşeme, müşterinin ihtiyaçlarını karşılayacak genel bir görünüme katkıda bulunmak için birlikte planlanmalıdır.

İç mimarların uzmanlaşabileceği çeşitli alanlar vardır:

Kurumsal Tasarım: Kurumsal tasarım alanında uzmanlaşmış iç mimarlar, pratik ve profesyonel iş yerlerinin bir kombinasyonunu yaratır ve ayrıca bir şirketin markasının unsurlarını tasarımlarına dahil etmeyi de amaçlar. Çok küçük ofisler ve yeni kurulan şirketlerden çok büyük kurumsal binalara kadar çeşitli ortamlarda çalışırlar. Projenin boyutu ve kapsamı ne olursa olsun, ana odakları verimli ve işlevsel bir alan yaratmaktır.

Kurumsal tasarımcılar ayrıca, günün büyük bir bölümünde ofislerde mahsur kalan çalışanlar için sağlıklarına ve duruşlarına katkıda bulunan, özellikle çalışma ortamları olmak üzere alanlar yaratmak için çalışırlar. Bilgisayarların, bilgisayar masalarının ve bilgisayar koltuklarının yerleştirilmesi, çoğu kişi bu öğeleri uzun süreler boyunca kullandığından, genellikle odak noktasıdır. Bunları kullanan kişiler, yanlış ürünler kullanılırsa veya yanlış ayarlanmış veya hatalı yerleştirildiyse gereksiz yorgunluk, stres ve hatta yaralanmalara maruz kalabilir. İç mekan tasarımcıları yapılan işi (aktiviteyi), kullanıcı üzerindeki talepleri, kullanılan ekipmanı (boyutu, şekli ve görev için ne kadar uygun olduğunu) göz önünde bulunduracak ve daha sonra bu unsurları inceleyerek alanı tasarlayacaktır.

Sağlık Hizmeti Tasarımı: Sağlık hizmeti alanında tasarımlar yapan iç mimarlar, doktor muayenehanelerini, dişçilik ofislerini, hastaneleri, sağlık merkezlerini, klinikleri ve yatılı bakım tesislerini planlar ve yeniler. Bu tür tasarımcılar bilimsel gereksinimleri de göz önünde bulundurarak projelendirme yaparlar.

Bu verilerin ve araştırmanın halihazırda mevcut olması, iç mimarların hastalar, konut sakinleri ve tesisler için olumlu ve davetkar alanlar planlamasına yardımcı olur.

Mutfak ve Banyo Tasarımı: Mutfak ve banyo tasarımcıları, bir müşterinin evinin mutfak ve banyo alanını yaratma, yeniden modelleme veya güncellemenin tüm yönlerini tartışır. Belirli odalar için dolaplar, demirbaşlar, aletler, sıhhi tesisat, yapı malzemeleri ve elektrik çözümleri konusunda uzman bilgiye sahiptirler. Temalar, renkler, desenler ve oda düzeni müşteri ile tartışılır ve bu tartışmalara dayalı eskiz ve çizimlerle sonuçlanır. Bir proje başladığında, tüm masrafları müşterinin bütçesi dahilinde tutmak iç mimarların sorumluluğundadır.

Sürdürülebilir Tasarım: Sürdürülebilir tasarımcılar genellikle bu konuda yetkili kurumlardan sertifika alırlar. Bu tür bir sertifika, müşterilerin binaları ve alanları sürdürülebilir uygulamalar göz önünde bulundurarak tasarlama konusundaki uzmanlığını gösterir.

Sürdürülebilir bir tasarımcının ana odağı, sürdürülebilir ve düşük çevresel etkiye sahip ürünler kullanmak, enerji tüketimini ve israfı azaltmak, iç mekân hava kalitesini iyileştirmek, enerji ve su verimliliğini artırmak ve alanın verimli kullanımını göz önünde bulundurarak tasarım yapmaktır. Sürdürülebilir tasarım projeleri aynı zamanda estetik ve işlevselliği çevresel etkiyi azaltan seçeneklerle dengelemeye odaklanır.

Evrensel Tasarım: Evrensel tasarımcılar, mekanları ve mevcut ortamları daha erişilebilir hale getirmek için yeniler. "Evrensel tasarım" terimi, mimar Ronald Mace tarafından, tüm ürünleri ve yapılı çevreyi, yaşı, yeteneği veya yaşamdaki statüsü ne olursa olsun, herkes tarafından mümkün olan en büyük ölçüde estetik ve kullanılabilir olacak şekilde tasarlama kavramını tanımlamak için ortaya atıldı. 

Bu tip iç mimarlık projeleri ağırlıklı olarak yaşlılar ve özel ihtiyaçları olan kişiler için fonksiyonel alanlar oluşturmak için kullanılmaktadır. Basamaksız giriş yolları veya "diz çöken" (ön uçlarını zemin seviyesine getiren) veya rampalarla donatılmış alçak tabanlı girişler bu ihtiyaç sahiplerine yardımcı olur. Bu evrensel tasarımlar sadece yaşlılar veya özel ihtiyaçları olan insanlar için değil, aynı zamanda birçokları için de faydalıdır (bebek arabasını iten biri gibi).

Bir iç mimarın sorumlulukları şunları içerebilir:

- Yeni projeler için teklif vermek

- Proje hedeflerini belirlemek için müşterilerle görüşmek

- Mekanların nasıl kullanılacağını görselleştirmek

- Tasarım planlarını çizmek

- Malzeme ve mobilya seçmek

- Malzeme ve mobilya siparişlerini vermek

- Proje zaman çizelgelerinin oluşturulması

- Proje maliyetlerinin tahmin edilmesi

- Proje inşaatının ve kurulumunun denetlenmesi

- Planlar ve şartnamelerle ilgili olarak müteahhitlerle koordinasyon

- Elektrikçiler, boyacılar, tesisatçılar ve diğer profesyoneller ile koordinasyon

- Proje tamamlandıktan sonra müşterinin memnun kalmasını sağlamak