gizem pakyurek

Hakkımızda

Gizem Pakyürek İç Mimarlık, İstanbul'da konut, otel, butik otel, restoran cafe tasarımı ve dekorasyonu konusunda mimari hizmetler sunmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres

Maslak Mah. AOS 55. Sok. No: 4 İç Kapı No: 542 Sarıyer/İSTANBUL

Geleneksel İç Mimari Stili

Geleneksel İç Mimari Stili

Geleneksel iç mimari stili, herhangi bir döneme özgü olmaksızın, geçmişin geleneklerine dayanan, klasik, sıcak, rahatlatıcı, tanıdık bir iç mimari stilidir. Geleneksel iç tasarım, büyük ölçüde 18. ve 19. yüzyıl Avrupa stillerine ve bir evin neye benzediğine dair geleneksel kavramlara dayanan popüler bir dekor tarzıdır. 

Geleneksel iç tasarım, modası asla geçmeyecek, zamansız bir seçimdir. Ayrıca, hemen hemen her iç mekana zarafet katabilir. Bu nedenle, antikalar ve klasik tasarımlar hoşunuza giden bir şeyse, geleneksel iç mimari tasarımı eviniz, ofisiniz yada işletmeniz için doğru seçim olabilir!

Geleneksel mimariye uygun olarak tasarlanmış odalarda kullanılan mobilya, tekstil, renk paletleri ve dekor türleri tarihe atıfta bulunur ve trend belirleyici olmaktan çok tanıdık bir havadadır. Örneğin, geleneksel tarzda bir yatak odası, nötr bir renk düzeni içerebilir; oymalı ahşap bir yatak başlığı, uyumlu komodinler ve masa lambaları, çekmeceli sandık, döşemeli bir koltuk ve muhtemelen duvarda bir manzara resmi içerir.

Geleneksel İç Tasarım Tarzının Kökenleri

Geleneksel iç mimari stili, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı ve Avrupa kültürünün, özellikle İngiltere ve Fransa'nın iç tasarım geleneklerinin taklit edilmesiyle, 20. yüzyılda yeniden moda haline geldi.

Daha heyecan verici, modaya uygun veya on yıla özgü tasarım dönemleri gelip geçerken, geleneksel iç tasarım arka planda sessizce ilerliyor. Geleneksel tasarım ana akım için çekiciliğini her zaman korumuştur.

Türkiye’de birçok insan, geleneksel olarak nitelendirilebilecek evlerde büyüyor. Ve birçok insan, modern yaşam için güncellenmiş ve rahat olan geleneksel bir iç mekanda kendini daha fazla evinde gibi hissediyor. Geleneksel bir oturma odası tasarlamanın amacı, aile yaşamı için en iyi şekilde zarif, konforlu ve sade olan güven verici bir zemin sağlamaktır.

Geleneksel İç Mimari Stili

Günümüzde Geleneksel İç Mimari Tasarım

Geleneksel tasarımın geleneklere dayanması, zamana göre değişmediği ve değişmemesi gerektiği anlamına gelmez. Günümüzün geleneksel evlerinin çoğu, büyük mutfaklar ve açık plan alanlar gibi modern unsurları bünyesinde barındırmaktadır. İç mimarlar ve iç mekan tasarımcıları, çoğu kişinin yeni geleneksel olarak adlandırdığı klasik bir tarz yaratmak için daha çağdaş parçalar, daha cesur renkler, antika ve eski mobilyalar ve dekor malzemeleri eklemeye eğilimlidir. Geleneksel ve çağdaş tasarımın bir karışımı olan geçiş tarzı iç mimari, başlı başına bir iç dekorasyon kategorisi haline geldi. 

Geleneksel İç Mimari Stilinin Temel Özellikleri

> Avrupa tasarımında kök salmış mobilya, dekor ve sanat parçaları özellikle 18. ve 19. Yüzyıldan kalmadır.

> Geleneksel tasarım geçmişin stillerini temel alır ancak genellikle sanılandan daha az ince süs detayıyla tamamlanır.

> Odalar işlevsel, aile dostu ve konforlu olacak şekilde ayarlanmıştır.

> İç mekanlar, taç kalıplama ve lambri kaplama gibi geleneksel mimari unsurları içerebilir.

> Renk paletleri, cesur renklerin az kullanıldığı ince nötrler içerir.

> Zeminlerdeki ve mobilyalardaki ahşap yüzeyler daha koyu olma eğilimindedir.

> Duvarlar genellikle sakin nötr tonlarda boyanır ancak çiçek, çizgili veya damask gibi geleneksel motiflerde ince desenli duvar kağıdı içerebilir.

> Tekstiller genellikle duvar kağıdında olduğu gibi nötr veya ince desenlidir ve ağır pamuk, yün, kadife, damask ve ipek içerebilir.

Geleneksel İç Tasarım Dekorasyon İpuçları

> Odaları aile dostu ve kullanımı kolay hale getirmek için simetriye, akışa ve bütünlüğe öncelik vererek mobilya düzenine dikkat edin. 

> Hafif toprak tonlu renkleri veya mücevher tonlarını tercih eden nötr bir renk paleti seçin.

> Tarz ve renk açısından birbiriyle uyumlu parçalar arayın, ancak her şeyin uyumlu takımlarını seçmeyin, aksi takdirde bir mobilya showroom görünümüne sahip olursunuz.

> Geleneksel bir dekor şemasında reprodüksiyon mobilya bulma olasılığınız daha yüksek olsa da, genel tasarımla uyumlu ancak boyut katan antikalar, çağdaş parçalar veya eski sanat eserleri kullanmaktan korkmayın.

> Yumuşak mobilyalar ve tekstillerde deseni ince tonlar, şeritler, çiçekler ve ekoseler ile kullanın.

> Aplikler veya avizeler gibi klasik aydınlatma armatürleri veya bunların basitleştirilmiş çağdaş versiyonlarını kullanın. 

> İran tarzı reprodüksiyon veya eski kilimler, geleneksel bir odaya desen ve ilgi eklemek için seçilebilir. Burada bol renkli bir Türk halısı tercih etmek biraz avantaj sağlayabilir.

> Mobilya tercihi için ceviz ve döşemeler için daha koyu lekeleri olan sıcak, zengin ahşap tonlarını seçin.

> Pencere uygulamalarında, basit panjurlar ve perdeler hatta örtüler ile klasik ve katmanlı olma eğilimindedir. Ancak geleneksel tarzın modern yorumları, geçmiş zamanların telaşlı perde valanslarından vazgeçme eğilimindedir.

> Masa örtüleri, şamdanlar, antika gümüş, çini takımları ve eski çarşaflar gibi geleneksel aksesuarları kullanın, ancak dağınık veya modası geçmiş görünmemek için dikkatli bir şekilde düzenleme yapın ve kasıtlı bir şekilde kullanın.

> Daha kişisel ve akılda kalıcı bir alan yaratmak için geleneksel olmayan unsurları karıştırmakta özgür hissederek, geleneksel stili bir nihai hedeften ziyade bir hareket noktası olarak düşünün.

İlginizi Çekebilir: Geleneksel İç Tasarım Yaratmak İçin 7 İpucu